Sunday, May 29, 2016

Minulla on täällä mukava asunto yksiö hyvin valoisa ja vasta maalattu, kivasti sisustettu. Suomalaisen Mirjan asunto hän on asunut täällä 51-vuotta. Tänään hän oli minun kanssa käymässä La Casa Martina päiväkodilla. Hän toimi tulkkina, joten sain parhaan mahd.tiedon. Päiväkodissa oli 130 lasta, yhdellä hoitajalla saa olla 15 lasta 1-6-vuotiaita. Siellä oli pieni puutarha, jota lapset hoitavat itse ja saavat kasvattamansa tuotteet viedä kotiin. Paikassa sai olla eläimiä tietyin rajoituksin. Esim. hevosta ei saanut olla, mutta jokin iso eläin saa olla, ja siellä oli todella iso lehmä, lampaita, kanoja, sika, hanhia, kilpikonnia ja niiden pieniä poikasia. Valtavan suuret piha-alueet, joissa paljon erilaisia työskentelyalueita. Täällä Pacosintuvalla Montessoriped.sovellettuna tarkoittaa sitä, että välineet eivät ole tyypillisiä Montessoriped. käytettäviä, koska ne on niin kalliita ja tarkoitettu kestämään vaikka kuinka kauan. Esim. puisia leluja, joita Mont.ped.käytetään on hyvin vähän. Lelut ovat kaikki lasten saatavilla ja esim. palapelejä tai muita leluja ei saa laittaa päällekkäin, jotta lasten on ne helppo ottaa. Kaikilla leluilla ym. on oma paikka, johon lapset ne leikittyään palauttaa. Hoitaja ei mene aamulla lapsen luo vaan odottaa pöydässä, kun lapsi on valinnut tehtävän ja tulee hoitajan luo pöytään. Hoitajat eivät puhu toisilleen eikä lapsille toiseen pöytään, vaan jos on jotain asiaa hoitaja menee lapsen luo ja sanoo asian tai ohjaa lasta. Aamutuokio kestää 9-11.30, jolloin lapset tekevät pelejä ym. koko ajan. Täällä ei ole minkäänlaista meteliä tai huutamista lasten keskuudessa, sillä sitä ei sallita. Aamutuokion jälkeen on piiri, johon lapset hakevat oman alustan, jossa lauletaan tai rukoillaan. Sen jälkeen lapset hakevat itse eväsrasian jääkaapista ja ruokarukouksen jälkeen alkaa ruokailu. Sitten lapset menevät lukunurkkaan ja heille luetaan, muut siivoavat tilat pesevät lattian ja puhd.pöydät. Lukemisen jälkeen siirrytään ulos, josta vanhemmat hakevat lapset. Täällä kaikki on hyvin kurinalaista, myös opiskelijoille, joita minun lisäksi on 4. Ja yksi henkilö, joka pitää tätä päiväkerhoa. Lapsia yhdellä hoitajalla päiväkerhossa saa olla 30. Lapsia täällä
on ollut 18-19 ja he tulevat klo 9 ja haetaan klo
14. Mukavaa jatkoa teille sinne!

2 comments:

  1. Hei, kerrot, että kaikki on siellä hyvin kurinalaista. Mitä ajattelet siitä? Onko se lasten kannalta hyvä vai huono, vai näetkö siinä molempia; hyvää ja huonoa?
    Suomessa on paljon keskusteltu siitä, kun nyt lasten määrää / kasvattaja lisätään. Siellä on 15 lasta yhdellä hoitajalla ja ikäjakaumakin on 1-6. Miten se näytti toimivan? Miten lapset saavat yksilöllistä huomiota?
    Tuo puutarha, jota lapset hoitavat kuulostaa mukavalta, samoin se, että päiväkodissa on eläimiä.

    ReplyDelete
  2. Kurinalaisuudessa on hyvää sekä huonoa. Siellä päiväkodissa ulkona lapset kulkivat isoissa ryhmissä usein vain 1 hoitaja. Lapset on opetettu siihen, että he kulkevat ryhmässä ja työskentelevät ryhmässä. Se ei tuntunut lapsia haittaavan. Yksilöllistä huomioita he eivät kovin paljon saa, mutta johtaja kertoi, että kun he lähtevät ulos toimistohenkilökuntaa lähtee auttamaan siellä. Siellä on myös suomalaisia lapsia hoidossa ja yksi suomalainen poika tuli puhumaan minulle. Tämä yksityinen päiväkoti on hyvin pidetty, koska siellä lapset pääsevät toimimaan monella eri tavalla. Kun kysyin henkilökunnan koulutuksesta, ymmärsin, että siellä ei tarvitse olla esim.yliopistotasoista koulutusta hoitajilla. Tämä päiväkoti on entinen maatila ja siksi se alue oli valtavan suuri. Ja sinne oli rakennettu paljon erilaisia rakennuksia lapsia varten.

    ReplyDelete